Ugens Kulturpersonlighed:
Sara Lysgaard

Udgivet 14. december 2021

Sara Lysgaard er kunstsamler, direktør i Sara Lysgaard Holding, og har tidligere haft et galleri i Indre By i København. Hun bor i dag i Gentofte, hvor hun omgiver sig med kunst, kultur og farver. Kulturen er som ilt for Sara, som er denne uges kulturpersonlighed og fortæller om sine kulturvaner her.

Foto: Sarah Paaschburg

Hvad betyder kultur for dig og hvordan vil du beskrive dit kulturforbrug?

Kultur er altafgørende for mig og min eksistens. Det er ren ilt for mig og jeg henter så meget ‘luft’ i de pauser, kulturen udgør for mig. Kultur er mangefacetteret, men mest af alt er det en lomme af frihed, fri fortolkning og højt til loftet, et sted hvor der ingen facitliste er. Jeg er dagligt præget af kunst og ugentligt ude og benytte mig af de tilbud, byen faciliterer. Jeg synes også, det er ekstremt privilegeret at være omringet af så meget god og seriøs kultur, som vi er så heldige at have på disse breddegrader. Det er en gave at få lov at være omringet af og vi må og skal altså være en smule ydmyg og ikke mindst taknemmelige for al den næring, vi får gennem kulturen.

Hvilken kulturoplevelse har gjort særligt indtryk på dig, og hvorfor?

Seneste store oplevelse er uden tvivl udstillingen Light & Space på Copenhagen Contemporary. Marie Nipper (direktør) har begået et mesterværk i sig selv med den udstilling. Jeg ved, den har været længe undervejs og jeg mener seriøst, at ALLE bør tage ud og opleve den udstilling. Det ene mesterværk efter det andet er hentet ind og behandler lyset og rummet på forskellig og allerfineste vis. Når værker beskæftiger sig med ‘rum’, så sættes kroppen i spil på en særlig måde. De monumentale installationer på CC, som blandt andet tæller James Turrells Aftershock, er en fuldstændig vanvittig og en ud-af-kroppen-oplevelse. Det er nærmest for meget for kroppen at absorbere det væld af sanser, der opstår i rummet derinde. Tilbage til min første pointe; at der er kunstnere, der kreerer den slags værker, og en direktør som Marie Nipper, der får den slags kunst til lillebitte København, er en KÆMPE gave til os. Og jeg holder meget af, at det hovedsageligt er ældre værker, der i dag stadig har relevans og viser, at gode værker aldrig forgår - det er der også en slags bæredygtighed i.

Hvordan prioriterer du kulturen i hverdagen og hvad får du personligt ud af det?

Kulturen er med mig hver dag og er lige så integreret en del af mig som at trække vejret, børste tænder og sove. Jeg tænker ikke over den og prioriterer den derfor ikke med bevidsthed, for den eksisterer og lever sammen med- og i mig. Det er utænkeligt at skulle undvære kulturen på den ene eller anden måde, og jeg sætter uendeligt pris på, hvad den dagligt fodrer min sjæl med af oplevelser og rum til refleksion og ikke mindst fordybelse. Sidstnævnte er især vigtig!

Hvordan kan gogoo styrke dit kulturforbrug?

gogoo bliver mit nye GO-TO sted, hvor jeg kan få et hurtigt overblik over byens kulturlommer. Og TAK for det :)

Let's gogoo!

  Seneste nyt på gogoo blog