Ugens Kulturpersonlighed:
Martin Kongstad

Udgivet 11. januar 2022

Martin Kongstad er forfatter og journalist, hvilket han har været siden 80’erne. Han har arbejdet som journalist på en lang række magasiner og aviser, heriblandt GAFFA, Chili, Euroman og Politiken. I dag er han skribent på Weekendavisen og er denne uges kulturpersonlighed på gogoo.

Foto: Petra Kleis

Hvad betyder kultur for dig og hvordan vil du beskrive dit kulturforbrug?
Jeg er vokset op i et akademisk miljø, hvor man anså kunst som noget fornemt og vigtigt, og derfor er jeg vokset op med store bogreoler og udstillinger, og jeg forsøger at give en vis viden videre til mine børn og sørger for, at de ved hvem Miles Davis, Fele Kuti og Stevie Wonder er og at vise dem French Connection og Godfather-filmene. Jeg er gammel dj og musikskribent, og jeg følger stadig med og får mine børn til at spille det bedste af det nye for mig, og jeg har altid læst kulturnyheder før alt andet. For tiden ser jeg mindre teater end tidligere og læser færre bøger, og det skyldes i nogen grad, at jeg selv har travlt med at skrive film og bøger.

Hvilken kulturoplevelse har gjort særligt indtryk på dig, og hvorfor?
Sommerfugledalen af Inger Christensen vil altid stå for mig som det største skrevne værk på dansk for sin eventyrligt musikalske beskrivelse af poetiske sommerfuglenavne, liv og død. Af store enkeltstående oplevelser står blandt andre fodboldlandskampen mellem Danmark og Sovjet i 1985, de to Mikkel Kessler-kampe, jeg har set, min frokost på Noma i 2008, Line Knutzons teaterstykke Snart Kommer Tiden, Eddie Izzards standup, Before i Allotria, udstillingen Sensation med alle britart-kunstnerne i London, Tom Kristensens Hærværk, American Psycho af Bret Easton Ellis, French Connection 1, teaterstykket Hvem er bange for Virginia Wolf med Ghita Nørby og Frits Helmuth, og Nirvana på Roskilde Festival (efter Danmark havde vundet EM-finalen i fodbold).

Hvordan prioriterer du kulturen i hverdagen og hvad får du personligt ud af det?
Jeg er ofte mest optaget af den kunst/kultur, som jeg selv skaber, men uden at tænke over det følger jeg med i film, litteratur, musik, mode, mad og kunst, og da jeg har gjort det i hele mit voksne liv, kan jeg uden at tænke over det lave sammenligninger på tværs af tid og genrer, og det er meget brugbart i mit eget arbejde sådan at kunne krydsklippe frit rundt.

Let's gogoo!

  Seneste nyt på gogoo blog