April 21, 2022

Jesper Groth om skærslibere, show-wrestling og Zoo

Jesper Groth: »Kultur for mig er fællesskab og sammenhængskraft«

Udgivet 21. april 2022

Jesper Groth har mange jern i ilden som både komiker, skuespiller og sanger. Han er uddannet fra Statens Teaterskole og har blandt andet været med i Sygeplejeskolen, Hvor Kragerne Vender og Stormester. Lige nu er han på danmarksturne og bringer 80’erne tilbage som forsanger i popduoen Fyr og Flamme, der i 2021 vandt det danske Melodi Grand Prix og drog videre mod Eurovision med sangen ‘Øve os på hinanden’. Kom tættere på Jesper, der er Ugens Kulturpersonlighed på gogoo.

Hvad betyder kultur for dig og hvordan vil du beskrive dit kulturforbrug?
Kultur for mig er fællesskab og sammenhængskraft. Ikke i fastlåste fællesskaber, men også at besøge andres sociale bobler og kulturer. Mit kulturforbrug er i øst og vest. Via min uddannelse på teaterskolen har jeg lært at læse, betragte og udøve kunst. Jeg er lige så optaget af at gå rundt i Aros' kælder og kigge installationer, som jeg kan være af et lokalt fodboldopgør nær mit barndomshjem.
Jeg kommer aldrig til at placere noget kunst på et højere piedestal end andet. Jeg har haft en større oplevelse med at se skærsliberne danse til Sweethearts på Dragør kræmmermarked, end jeg har haft ved at tage en orange selfie i Olafur Eliassons Rainbow Panorama på Aros' tag.
Politisk kunst er måske i den kedelige ende for mig. Symobolikken er for ofte overtydelig og jeg står med en følelse af, at det er en "nærig" genre. Hvis du vil skabe en bedre verden, kan du så ikke tage udgangspunkt i Håb eller Lys i stedet for at tale til en gruppe mennesker, hvor størstedelen allerede er enige med dig?

Hvilken kulturoplevelse har gjort særligt indtryk på dig, og hvorfor?
Af tilfældig omvej begyndte jeg for to år siden at se show-wrestling. Jeg kan huske det fra 90'erne og det er ved at vokse støt og roligt i København. Der er børn og voksne blandt publikum. De kan (stort set) råbe og brokke sig, som de vil. Det er sammenligneligt med DC eller Marvels univers; wrestlerne har et narrativ, en vild udklædning og på forhånd valgt, om de er gode eller onde. Der wrestles på tværs af køn og vægtklasser. Publikum inddrages og udnytter et par timers mulighed for at opildne til skridtspark og kvælertag - alt sammen for sjov. Jeg har lige brugt to wrestlers i en Fyr og Flamme-musikvideo, fordi det ser sejt ud, når det bliver filmet som kunst, men også fordi vi gerne vil bakke den lille sport op.

Hvordan prioriterer du kulturen i hverdagen og hvad får du personligt ud af det?
Jeg har dage, hvor jeg kan mærke, at mit sind er åbent og nysgerrigt og så kan jeg godt finde på at gå på galleri som en pludselig indskydelse. Forleden var det Zoologisk Have. Isbjørnene var enormt aktive og jeg stod i undervandstunnelen og filmede dem lege i det blå vand. Da jeg kom hjem, lagde jeg en valse-melodi på videoen og synes pludselig, at det var noget af det flotteste, jeg har set.

Hvordan kan gogoo styrke dit kulturforbrug?
Appen passer i virkeligheden godt til min spontane måde at bruge kultur på – hvor jeg før har opdaget tilbuddene på min vej, kan jeg nu se på appen, hvad der sker lige om hjørnet.

Hvilke events glæder du dig til lige nu?

Let's gogoo!

Jesper Groth: »Kultur for mig er fællesskab og sammenhængskraft«

Udgivet 21. april 2022

Jesper Groth har mange jern i ilden som både komiker, skuespiller og sanger. Han er uddannet fra Statens Teaterskole og har blandt andet været med i Sygeplejeskolen, Hvor Kragerne Vender og Stormester. Lige nu er han på danmarksturne og bringer 80’erne tilbage som forsanger i popduoen Fyr og Flamme, der i 2021 vandt det danske Melodi Grand Prix og drog videre mod Eurovision med sangen ‘Øve os på hinanden’. Kom tættere på Jesper, der er Ugens Kulturpersonlighed på gogoo.

Hvad betyder kultur for dig og hvordan vil du beskrive dit kulturforbrug?
Kultur for mig er fællesskab og sammenhængskraft. Ikke i fastlåste fællesskaber, men også at besøge andres sociale bobler og kulturer. Mit kulturforbrug er i øst og vest. Via min uddannelse på teaterskolen har jeg lært at læse, betragte og udøve kunst. Jeg er lige så optaget af at gå rundt i Aros' kælder og kigge installationer, som jeg kan være af et lokalt fodboldopgør nær mit barndomshjem.
Jeg kommer aldrig til at placere noget kunst på et højere piedestal end andet. Jeg har haft en større oplevelse med at se skærsliberne danse til Sweethearts på Dragør kræmmermarked, end jeg har haft ved at tage en orange selfie i Olafur Eliassons Rainbow Panorama på Aros' tag.
Politisk kunst er måske i den kedelige ende for mig. Symobolikken er for ofte overtydelig og jeg står med en følelse af, at det er en "nærig" genre. Hvis du vil skabe en bedre verden, kan du så ikke tage udgangspunkt i Håb eller Lys i stedet for at tale til en gruppe mennesker, hvor størstedelen allerede er enige med dig?

Hvilken kulturoplevelse har gjort særligt indtryk på dig, og hvorfor?
Af tilfældig omvej begyndte jeg for to år siden at se show-wrestling. Jeg kan huske det fra 90'erne og det er ved at vokse støt og roligt i København. Der er børn og voksne blandt publikum. De kan (stort set) råbe og brokke sig, som de vil. Det er sammenligneligt med DC eller Marvels univers; wrestlerne har et narrativ, en vild udklædning og på forhånd valgt, om de er gode eller onde. Der wrestles på tværs af køn og vægtklasser. Publikum inddrages og udnytter et par timers mulighed for at opildne til skridtspark og kvælertag - alt sammen for sjov. Jeg har lige brugt to wrestlers i en Fyr og Flamme-musikvideo, fordi det ser sejt ud, når det bliver filmet som kunst, men også fordi vi gerne vil bakke den lille sport op.

Hvordan prioriterer du kulturen i hverdagen og hvad får du personligt ud af det?
Jeg har dage, hvor jeg kan mærke, at mit sind er åbent og nysgerrigt og så kan jeg godt finde på at gå på galleri som en pludselig indskydelse. Forleden var det Zoologisk Have. Isbjørnene var enormt aktive og jeg stod i undervandstunnelen og filmede dem lege i det blå vand. Da jeg kom hjem, lagde jeg en valse-melodi på videoen og synes pludselig, at det var noget af det flotteste, jeg har set.

Hvordan kan gogoo styrke dit kulturforbrug?
Appen passer i virkeligheden godt til min spontane måde at bruge kultur på – hvor jeg før har opdaget tilbuddene på min vej, kan jeg nu se på appen, hvad der sker lige om hjørnet.

Hvilke events glæder du dig til lige nu?

Let's gogoo!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.