May 25, 2023

Jan Falk Borup om kunstens værdi, kulturforbrug og Art Week

Jan Falk Borup om kunstens værdi, kulturforbrug og Art Week

Udgivet 25. maj 2023

Jan Falk Borup har gennem mange år beskæftiget sig med kunst og kultur - og arbejdet på at åbne folks øjne for kunsten. Han er uddannet billedkunstner i London og Aarhus. Han er administrerende direktør for Kunsten.nu, programchef for Art Week og denne uges kulturpersonlighed. Han er passioneret omkring kunst, da han mener, kunsten åbner nye muligheder for at se sig selv og sin omverden på. I 2012 stiftede han samtidskunstfestivalen Art Week, som han igen i år står i spidsen for, når den løber af stablen i København og Malmö d. 1. - 10. juni. Varm op til Art Week med Jan lige her, hvor han fortæller om sit kulturforbrug, en særlig kulturoplevelse og hvilke events under Art Week, han anbefaler.

Hvad betyder kultur for dig og hvordan vil du beskrive dit kulturforbrug?
Bredt forstået er kultur en del af alt hvad jeg foretager mig, om det er Sara & Monopolet på en lørdag formiddag eller en krimiserie jeg ser med min datter. Men kunsten er noget mere specifikt for mig, her interesserer jeg mig for det potentiale, kunsten har for at skabe nye perspektiver på hvem vi er som mennesker, samfund og ikke mindst hvordan vi skaber plads til vores forskelligheder.

Hvilken kulturoplevelse har gjort særligt indtryk på dig, og hvorfor?
Senest har jeg set portrætfilmen Apolonia, Apolonia af Lea Glob på Grand Teatret og jeg må indrømme at jeg blev meget overvældet. Faktisk sad hele salen og var dybt følelsesmæssigt fanget af hovedpersonens historie. Instruktøren Lea Glob har fulgt den unge kunstner Apolonia hen over 13 år og det er en gave at kunne få indblik i en anden persons liv på en så gavmild måde. Man kan i øvrigt opleve filmen i Grand under Art Week.

Hvordan prioriterer du kulturen i hverdagen og hvad får du personligt ud af det?
Som direktør for kunsten.nu og programchef for Art Week er jeg qua mit arbejde beskæftiget med kunst og kultur. Så jeg må indrømme, at jeg nogle gange bliver nødt til at prioritere andet end kultur i min hverdag. Der skal også være plads til min familie og hjemmeliv. Når jeg har valgt at bruge en stor del af mit liv på kunst, er det fordi jeg oplever, at kunsten kan give os en vigtig dimension som mennesker. Kunst kan åbne for nye måder at se os selv og verden på.

Hvordan vil gogoo styrke dit kulturforbrug?
Jeg er så fagligt privilegeret at kultur er integreret i mit liv. Men for kulturpublikummet er det jo en gave at andre kan hjælpe med til at navigere i de mange kulturtilbud, vi har adgang til.

Hvilke events til Art Week vil du anbefale?
Jeg vil klart anbefale at komme til vores gratis åbningsfest i Nikolaj Kunsthal torsdag d. 1 juni. Jeg ser også frem til samarbejdet med gogoo om en kulturvandring i Indre By, og som en tredje ting vil jeg anbefale at komme til debat med kulturministeren på Christiansborg d. 7 juni.

Du kan finde hele Art Weeks program lige her.

Vi ses til Art Week - let´s gogoo

Jan Falk Borup om kunstens værdi, kulturforbrug og Art Week

Udgivet 25. maj 2023

Jan Falk Borup har gennem mange år beskæftiget sig med kunst og kultur - og arbejdet på at åbne folks øjne for kunsten. Han er uddannet billedkunstner i London og Aarhus. Han er administrerende direktør for Kunsten.nu, programchef for Art Week og denne uges kulturpersonlighed. Han er passioneret omkring kunst, da han mener, kunsten åbner nye muligheder for at se sig selv og sin omverden på. I 2012 stiftede han samtidskunstfestivalen Art Week, som han igen i år står i spidsen for, når den løber af stablen i København og Malmö d. 1. - 10. juni. Varm op til Art Week med Jan lige her, hvor han fortæller om sit kulturforbrug, en særlig kulturoplevelse og hvilke events under Art Week, han anbefaler.

Hvad betyder kultur for dig og hvordan vil du beskrive dit kulturforbrug?
Bredt forstået er kultur en del af alt hvad jeg foretager mig, om det er Sara & Monopolet på en lørdag formiddag eller en krimiserie jeg ser med min datter. Men kunsten er noget mere specifikt for mig, her interesserer jeg mig for det potentiale, kunsten har for at skabe nye perspektiver på hvem vi er som mennesker, samfund og ikke mindst hvordan vi skaber plads til vores forskelligheder.

Hvilken kulturoplevelse har gjort særligt indtryk på dig, og hvorfor?
Senest har jeg set portrætfilmen Apolonia, Apolonia af Lea Glob på Grand Teatret og jeg må indrømme at jeg blev meget overvældet. Faktisk sad hele salen og var dybt følelsesmæssigt fanget af hovedpersonens historie. Instruktøren Lea Glob har fulgt den unge kunstner Apolonia hen over 13 år og det er en gave at kunne få indblik i en anden persons liv på en så gavmild måde. Man kan i øvrigt opleve filmen i Grand under Art Week.

Hvordan prioriterer du kulturen i hverdagen og hvad får du personligt ud af det?
Som direktør for kunsten.nu og programchef for Art Week er jeg qua mit arbejde beskæftiget med kunst og kultur. Så jeg må indrømme, at jeg nogle gange bliver nødt til at prioritere andet end kultur i min hverdag. Der skal også være plads til min familie og hjemmeliv. Når jeg har valgt at bruge en stor del af mit liv på kunst, er det fordi jeg oplever, at kunsten kan give os en vigtig dimension som mennesker. Kunst kan åbne for nye måder at se os selv og verden på.

Hvordan vil gogoo styrke dit kulturforbrug?
Jeg er så fagligt privilegeret at kultur er integreret i mit liv. Men for kulturpublikummet er det jo en gave at andre kan hjælpe med til at navigere i de mange kulturtilbud, vi har adgang til.

Hvilke events til Art Week vil du anbefale?
Jeg vil klart anbefale at komme til vores gratis åbningsfest i Nikolaj Kunsthal torsdag d. 1 juni. Jeg ser også frem til samarbejdet med gogoo om en kulturvandring i Indre By, og som en tredje ting vil jeg anbefale at komme til debat med kulturministeren på Christiansborg d. 7 juni.

Du kan finde hele Art Weeks program lige her.

Vi ses til Art Week - let´s gogoo

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.