July 6, 2022

Benjamin Koppel: »Kultur er den åndelige føde«

Benjamin Koppel: »Kultur er den åndelige føde«

Udgivet 6. juli 2022

Benjamin Koppel er saxofonist og komponist og har altid haft musik helt tæt på. Han er barnebarn af komponist Herman D. Koppel, søn af musiker/komponist Anders Koppel og bror til sidste uges kulturpersonlighed, soul- og gospelsangerinde Marie Carmen Koppel. Benjamin udgav debut-cd’en Benjamin Koppel Quartet i 1993 og har siden da modtaget en lang række priser og stor international anerkendelse. Lige nu er Benjamin aktuel med udgivelsen af sin meget anmelderroste debutroman ANNAS SANG, som er udgivet af Gyldendal. Her kan du komme lidt tættere på Benjamin, når han fortæller om sit kulturforbrug og kommer med anbefalinger til de bedste events lige nu.

Foto: Robin Skjoldborg

Hvad betyder kultur for dig og hvordan vil du beskrive dit kulturforbrug?
Kultur er den åndelige føde, der skal til for at opretholde et sundt og nysgerrigt sind. Derfor elsker jeg at lade mig forføre og udfordre af kunstneriske frembringelser, hvadenten det er opera, bøger, koncerter, billedkunst. Fordi jeg til stadighed får udbygget min empatiske formåen i mødet med andre menneskers kunstneriske fortællinger, og lærer noget om andre menneskers liv og overvejelser, som - når det er godt - kan inspirere mig i mit liv og i mit møde med andre andre mennesker.

Hvilken kulturoplevelse har gjort særligt indtryk på dig, og hvorfor?
En af de helt store oplevelser var, da jeg var til koncert med Stevie Wonder i Madison Square Garden, New York, hvor vi fra tredje række overværede opførelsen af hans mesterværk Songs in the Key of Life med et fænomenalt band og en sanger/komponist/musiker - Stevie - på toppen af sit game. Det var fuldstændigt vidunderligt!

Hvordan prioriterer du kulturen i hverdagen og hvad får du personligt ud af det?
Det er ikke altid lige nemt at nå at få alle de kulturoplevelser med, som jeg gerne vil, fordi jeg så ofte selv er ude og optræde. Men generelt elsker jeg at forsvinde ind i værker, som andre mennesker har brugt tid og kræfter på, og ikke mindst lagt kærlighed i, fordi de mente, de havde en vigtig historie at fortælle. Det vil jeg gerne stille min opmærksomhed til rådighed for.

Hvordan vil gogoo styrke dit kulturforbrug?
Måske være medvirkende til at få kulturoplevelser mere ind på min radar.

Hvilke 3 events vil du fremhæve i den kommende tid?
Det må nødvendigvis blive koncerter i forbindelse med COPENHAGEN JAZZ FESTIVAL, som jo buldrer derudaf fra 24. juni til 10. juli:

  • Koncert med den legendariske trommeslager Bernard Purdie - verdenshistoriens mest indspillede trommeslager - som jeg spiller sammen lørdag den 9. juli på Aveny-T. Han var eksempelvis kapelmester for Aretha Franklin igennem mere end 10 år. En fantastisk musiker, der stadig er på toppen!!
  • Koncertopførelse af min far, Anders Koppels storværk MULBERRY STREET SYMPHONY den 6. juli på Aveny-T på Frederiksberg - et mastodontværk, der i ord og fotos fortæller historien om indvandreres liv i New York i 1880’erne. Solister er de to amerikanske stjernemusikere Scott Colley (kendt fra bla. Herbie Hancock) og Antonio Sanchez (kendt fra bla. Pat Metheny).
  • Koncert med ANNAS SANG, som foregik lørdag d 2. juli i Bakkehuset - jeg har simpelthen skrevet både en roman og udgivet et album med ni sange, som udspringer af historien om min farfars lillesøster, Anna. Både bog og album er blevet HELT vildt godt modtaget, så nu glæder jeg mig vildt til at opføre musikken live i forbindelse med Summer Jazz Festival 2022.

Let's gogoo!

Benjamin Koppel: »Kultur er den åndelige føde«

Udgivet 6. juli 2022

Benjamin Koppel er saxofonist og komponist og har altid haft musik helt tæt på. Han er barnebarn af komponist Herman D. Koppel, søn af musiker/komponist Anders Koppel og bror til sidste uges kulturpersonlighed, soul- og gospelsangerinde Marie Carmen Koppel. Benjamin udgav debut-cd’en Benjamin Koppel Quartet i 1993 og har siden da modtaget en lang række priser og stor international anerkendelse. Lige nu er Benjamin aktuel med udgivelsen af sin meget anmelderroste debutroman ANNAS SANG, som er udgivet af Gyldendal. Her kan du komme lidt tættere på Benjamin, når han fortæller om sit kulturforbrug og kommer med anbefalinger til de bedste events lige nu.

Foto: Robin Skjoldborg

Hvad betyder kultur for dig og hvordan vil du beskrive dit kulturforbrug?
Kultur er den åndelige føde, der skal til for at opretholde et sundt og nysgerrigt sind. Derfor elsker jeg at lade mig forføre og udfordre af kunstneriske frembringelser, hvadenten det er opera, bøger, koncerter, billedkunst. Fordi jeg til stadighed får udbygget min empatiske formåen i mødet med andre menneskers kunstneriske fortællinger, og lærer noget om andre menneskers liv og overvejelser, som - når det er godt - kan inspirere mig i mit liv og i mit møde med andre andre mennesker.

Hvilken kulturoplevelse har gjort særligt indtryk på dig, og hvorfor?
En af de helt store oplevelser var, da jeg var til koncert med Stevie Wonder i Madison Square Garden, New York, hvor vi fra tredje række overværede opførelsen af hans mesterværk Songs in the Key of Life med et fænomenalt band og en sanger/komponist/musiker - Stevie - på toppen af sit game. Det var fuldstændigt vidunderligt!

Hvordan prioriterer du kulturen i hverdagen og hvad får du personligt ud af det?
Det er ikke altid lige nemt at nå at få alle de kulturoplevelser med, som jeg gerne vil, fordi jeg så ofte selv er ude og optræde. Men generelt elsker jeg at forsvinde ind i værker, som andre mennesker har brugt tid og kræfter på, og ikke mindst lagt kærlighed i, fordi de mente, de havde en vigtig historie at fortælle. Det vil jeg gerne stille min opmærksomhed til rådighed for.

Hvordan vil gogoo styrke dit kulturforbrug?
Måske være medvirkende til at få kulturoplevelser mere ind på min radar.

Hvilke 3 events vil du fremhæve i den kommende tid?
Det må nødvendigvis blive koncerter i forbindelse med COPENHAGEN JAZZ FESTIVAL, som jo buldrer derudaf fra 24. juni til 10. juli:

  • Koncert med den legendariske trommeslager Bernard Purdie - verdenshistoriens mest indspillede trommeslager - som jeg spiller sammen lørdag den 9. juli på Aveny-T. Han var eksempelvis kapelmester for Aretha Franklin igennem mere end 10 år. En fantastisk musiker, der stadig er på toppen!!
  • Koncertopførelse af min far, Anders Koppels storværk MULBERRY STREET SYMPHONY den 6. juli på Aveny-T på Frederiksberg - et mastodontværk, der i ord og fotos fortæller historien om indvandreres liv i New York i 1880’erne. Solister er de to amerikanske stjernemusikere Scott Colley (kendt fra bla. Herbie Hancock) og Antonio Sanchez (kendt fra bla. Pat Metheny).
  • Koncert med ANNAS SANG, som foregik lørdag d 2. juli i Bakkehuset - jeg har simpelthen skrevet både en roman og udgivet et album med ni sange, som udspringer af historien om min farfars lillesøster, Anna. Både bog og album er blevet HELT vildt godt modtaget, så nu glæder jeg mig vildt til at opføre musikken live i forbindelse med Summer Jazz Festival 2022.

Let's gogoo!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.