Ugens Kulturpersonlighed:
Uffe Elbæk

Udgivet 25. januar 2022

Uffe Elbæk er forfatter, uddannelsesmand, iværksætter og politiker. Tidligere rektor på KaosPiloterne og stifter af Alternativet, hvor han var partileder fra 2013 til 2019. Uffe er desuden forhenværende kulturminister og i dag medlem af Folketinget for Frie Grønne. Den 28. januar er han aktuel med udgivelsen af sin selvbiografi Et liv og lige nu er han Ugens Kulturpersonlighed på gogoo.

Hvad betyder kultur for dig og hvordan vil du beskrive dit kulturforbrug?

Jeg er næsten altædende i mit kulturforbrug; både når det gælder populærkultur og finkultur. Så jeg læser stakke af fiktions- og faglitteratur, ser teater, dans og opera og hopper glad og fro ind i den næste store serie på Netflix og HBO. Om det er The Crow, Sense8 eller Papirhuset.

Hånden på hjertet: Jeg ville ikke være den jeg er i dag, hvis jeg ikke gennem tiden var blevet puffet godt og grundigt til af forfattere, musikere, filmfolk og kunstnere. Lidt poetisk kan man sige, at kunsten og kulturen har fremkaldt mine følelser og fået mig til at se nye perspektiver, jeg ikke anede eksisterede inden i mig.

Derfor kan jeg selvfølgelig heller ikke forestille mig et liv uden kultur og kunst. Hvis vi ikke havde et rigt kultur- og kunstliv, er det ikke bare samfundet der bliver fattigere, men det enkelte menneskes forestillingsverden der ville udtørre. Hvor det ville ende med, at vi alle ville drømme den samme kommercielle drøm om succes, rigdom og status. Hvor uhyggeligt ville det ikke være?

Hvilken kulturoplevelse har gjort særligt indtryk på dig, og hvorfor?

Jeg har oplevet så mange særlige kulturoplevelser i mit liv, at det næsten er et umuligt spørgsmål at svare ordentligt på. Men den første oplevelse, jeg umiddelbart kommer til at tænke på, når jeg får spørgsmålet, er en lun sommernat i 1995, hvor jeg stod foran den tyske rigsdag i Berlin. Det var efter Berlinmurens fald og inden at rigsdagen var blevet restaureret og genopbygget.

Lige netop den sommer havde Christo fået lov til at pakke den historiske bygning ind i stof. Udtrykket var fuldstændig overvældende; ja nærmest uvirkeligt. Jeg glemmer aldrig den nat. Det var lidt som at deltage i en religiøs eller spirituel ceremoni. Den samme følelse havde jeg, da jeg gik ind på Tate Modern i 2003 og så Olafur Eliassons gyldne sol. Det var en kunstnerisk oplevelse af – helt bogstaveligt – en anden verden.

Og sådan kunne jeg blive ved. Det ene særlige kulturoplevelse efter det andet.

Hvis jeg skal fremhæve to oplevelser fra 2021, var det teaterforestillingen En folkefjende på Nørrebros Teater. Søren Pilmark var slet og ret enestående i den forestilling. Men hele holdet spillede røven ud af bukserne, for at sige det meget direkte. Det var SÅ stærk en teateroplevelse. Og den samme stærke følelse sad jeg med, da jeg læste Pernille Ibsens bog Et åbent øjeblik. En fortælling om kvindebevægelsen i starten af 70’erne - og mere specifikt et kvindekollektiv på Rentemestervej. Hendes fortællegreb er forbilledligt. Og sådan kunne jeg blive ved. Tag for eksempel filmen Flugt. Hold nu op, hvor var det en både god, vigtig og visuel helt overrumplende filmoplevelse. Flugt var ubetinget den bedste filmoplevelse, jeg havde i 2021.

Hvordan prioriterer du kulturen i hverdagen og hvad får du personligt ud af det?

Hvor meget jeg når at se, eller hvor meget jeg når at læse, afhænger en til en med, hvor travlt jeg har det på Christiansborg. Derfor er det ikke mindst i mine ferier, jeg får løbet alt det ned, jeg ikke fik nået i månederne før. Derfor siger jeg også, hver eneste gang vi starter på et nyt år, til min mand: Nu skal vi altså få set noget mere teater, set nogle flere udstillinger, eller læst noget mere fiktionslitteratur. Og så puffer mit politiske arbejde alligevel alt for ofte mine gode intentioner til side. Lige indtil det bliver ferier, hvor jeg går max amok for at indhente alt det, jeg er gået glip af indtil da.

Hvordan kan gogoo styrke dit kulturforbrug?

gogoo er et helt nyt bekendtskab, men det tegner lovende, må jeg sige. Jeg glæder mig til, at I holder mig op på mit nytårsforsæt.

Hvilke events glæder du dig til lige nu?

Den vigtigste kulturbegivenhed i januar og februar er helt personlig. Nemlig udgivelsen af min selvbiografi Et liv, som udkommer den 28. januar på Forlaget Ti Vilde Heste. Så snart bogen lander hos boghandlerne, skal jeg ud og snakke om den i alle mulige og umulige sammenhænge. Det er i hvert fald planen lige nu. Men den plan kan corona selvfølgelig forpurre. Men jeg krydser fingre og håber på det bedste.

Let's gogoo!

  Seneste nyt på gogoo blog