Ugens kulturpersonlighed:
Susanne Rützou

Udgivet 28. september 2021

Susanne Rützou er uddannet designer fra Scandinavian Academy of Fashion Design og har siden slut 80’erne været et af de helt store navne i modebranchen. Hun har tidligere været chefdesigner i Bruuns Bazaar og har stiftet mærket Rützou. Susanne har de sidste fire år fokuseret sine kunstneriske udfoldelser på keramikken, hvilket hun nu udstiller for første gang i Garde Hvalsøes showroom i København.

Hvad betyder kultur for dig, og hvordan vil du beskrive dit kulturforbrug?

Kultur er, banalt sagt, alt det, der giver tilværelsen farver… Uden kunst og kultur ville livet formentlig være temmelig gråt og vi ville have svært ved at definere os selv som individer og føle meningsfuldhed.

Jeg tror, at kunst og et relativt alsidigt kulturudbud er et eksistentielt behov for os mennesker. Det betyder noget for vores liv og udvikling, at vi læser, går på udstillinger eller til koncerter… Hvad der nu end får os til at føle noget og tænke efter.

Mit eget kulturforbrug vil jeg beskrive som sultent, sanseligt, selektivt… og efterhånden nok lidt for skræddersyet.

Hvilken kulturoplevelse har gjort særligt indtryk på dig, og hvorfor?

De står lykkeligvis på skuldrene af hinanden, så det er umiddelbart lidt svært at fremhæve nogle frem for andre. Men der er også en anden oplevelse af kulturel art, som har gjort et gevaldigt indtryk på mig i nyere tid. Det er selvfølgelig i første omgang en oplevelse med omvendt fortegn. Men det har alligevel, især nu hvor alt er åbnet op igen, været virkelig interessant at opleve, i hvilken forstemmende grad min hverdag under corona-lockdown led afsavn ved et stækket/næsten lukket kulturliv. Det gav en følelse af stilstand. Så langt et stræk uden jævnlige rejser, museumsbesøg eller større middagsdiskussioner indsnævrede min horisont og sendte min udfarende nysgerrighed i dvale.

Til gengæld blev jeg klogere på nye dele af Danmark, og min by. Jeg vandrede et mennesketomt København tyndt og fik et langt tættere forhold til podcasts og lydbøger…og en nu kronisk indkøbstrang i Nordvests basarer, selvom jeg bor på Østerbro.

Sidst men ikke mindst gav coronatiden med sin restriktive afskårethed mange af os en exceptionel mulighed for fordybelse. Jeg benyttede min til, i perioder, helt at forsvinde ind i min relativt nye passion; keramikken. Det har uden tvivl betydet et ordentligt skub for min forståelse og indlæring, at jeg fik tid til at nørde i koncentration.

Hvordan prioriterer du kulturen i hverdagen og hvad får du personligt ud af det?

Jeg er jo kreativt forankret, så det er nok ikke overraskende, at kultur i al sin forskelligartethed er inde og spille mange roller i min hverdag og er højt prioriteret. Min kulturelle appetit er ret bredspektret; kunst, musik, litteratur, design, yoga, meditation, historie, naturhistorie… Jeg kunne vist blive ved lidt endnu, men det er ikke så uoverskueligt, som det lyder, for jeg har ikke en synderligt bred smag;)

Yoga og meditation er næsten daglige indslag. Og meget af min æstetiske nysgerrighed får jeg stillet gennem bøger og på nettet. Men jeg er også glad for at bruge byens og omegnens udstillinger som forfriskende pauser i min hverdag. Og jeg har savnet de hyggelige venneaftener på mindre, småskæve spillesteder med overraskende gode musikoplevelser.

Jo mere kulturel stimuli jeg får, desto mere flytter jeg mig som menneske. Men indimellem skal der også være helt almindelige hverdage, hvor jeg har tid og ro til eftertænksomhed og nye idéer.

Hvordan kan gogoo styrke dit kulturforbrug?

I perioder hvor jeg kan være særligt opslugt af mit eget kulturelle eventyr, at transcendere fra modedesigner →  keramisk kunstner, kan jeg være lidt af et murmeldyr. Det betyder ikke, at jeg egentlig ikke gerne vil hives ud af min kreative boble og ville have godt af et pust fra en anden sfære.

Jeg finder bare ofte for sent ud af, hvad jeg er gået glip af. Og jeg går i øvrigt sikkert glip af en del, som jeg vil være evigt uvidende om. For jeg er langt fra altid på forkant med, hvad der sker, og kan se en stor fordel i med gogoo at få et bedre overblik over det kulturelle udbud, udvalgt efter mine interesser. Jeg tænker, at jeg kunne ende med at blive nogle gode, uforudsete oplevelser rigere.

Har du også lyst til at blive beriget med gode, uforudsete oplevelser? Download gogoo og gå på opdagelse.

Let’s gogoo!

  Seneste nyt på gogoo blog